MTG: Jak na Commander, nejzábavnější formát Magicu

Co to je? Jak se to hraje? Proč ještě Cyclonic Rift nedostal ban?

Na dvě z těchto otázek najdeš odpověď v tomto článku. Na tu třetí odpověď neznáme.

Tip: Všechno, co by se ti mohlo při hraní hodit, najdeš v naší sekci Magic: The Gathering

Co to je a proč o tom pořád všichni mluví?

Commander (nebo taky EDH – Elder Dragon Highlander) je casual formát Magicu. Casual se dá do češtiny těžko přeložit jedním slovem, ale znamená to, že se nebere tak vážně, jako třeba Modern nebo Standard.

Tip: Přečti si článek o všech formátech Magic: The Gathering

Cílem hry není vyhrát, ale pobavit se. Ať už to znamená postavit si tematický balík, například pouze z kočičích karet, nebo poskládat nějaké nesmyslné combo jen pro pobavení. Commander je formát, kde se může stát cokoliv.

Jak se to hraje?

Pravidla jsou celkem snadná.

Balík

  • 1 Commander karta (Legendary creature)
  • 99 dalších karet (ne víc, ne míň)
  • Pouze jedna kopie každé karty (kromě basic landů)
  • Všechny karty musí být v souladu s barevnou identitou Commandera

Tip: Podívej se, jaké předkonstruované commander decky máme aktuálně skladem

Hra

  • 2–6 hráčů
  • Všichni proti všem
  • Začíná se na 40 životech
  • Commandeři začínají v Command zóně (odtud je hráči mohou zahrát za vyvolávací cenu)
  • Hraje se po směru hodinových ručiček
  • Poslední živý hráč vyhrává

Barevná identita

Barevnou identitu Commandera tvoří všechny barevné symboly, které jsou na kartě (v mana costu i v textu). 

Například Shalai, Voice of Plenty má v barevné identitě bílou (z mana costu) a zelenou (zelené symboly u ability).

To znamená, že pokud máš jako Commandera Shalai, nemůžeš hrát karty s jinými barvami, než je zelená a bílá.

Shalai, Voice of Plenty  Golos, Tireless Pilgrim

Podobně když bude tvůj Commander Golos, Tireless Pilgrim, můžeš hrát všechny barvy, protože jeho abilita obsahuje všechny barevné symboly.

Pokud by bylo v textu například napsáno "blue", nepočítá se to, jako kdyby tam byl symbol. Hybridní symobly  se počítají za obě barvy.

V balíku potom můžeš hrát pouze karty, co jsou v rámci barevné identity commandera. Například u Shalai můžeš hrát bílé karty, zelené karty, bílo-zelené a bezbarvé. Nemůžeš ale hrát karty, co mají symboly jiných barev (včetně hybridních). Takže Simic Locket, nebo Rampart Smashera hrát nesmíš.

Simic Locket  Rampart Smasher

Commander tax a další pravidla

  • Když hraješ Commandera z Command zóny, musíš zaplatit  za každou předchozí Commanderovu smrt (poprvé neplatíš nic, potřetí platíš 4).
  • Když by se ti měl Commander vrátit do ruky, zamíchat do knihovny, jít do hrobu nebo do exilu, můžeš si ho místo toho vrátit do Command zóny.
  • Pokud ti některý Commander (včetně tvého) dá 21 combat damage, prohráváš hru.
  • Když hráč umře, všechny jeho karty opouští hru. Pokud by potom pořád kontroloval nějaké permanenty (např. pokud ukradl kreaturu), tak jdou do exilu.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení